4.06.2013

Visiem viena valoda?


Šodien kāds uzdeva interesantu jautājumu "Why can't all the world speak in one language - English?" pats dīvainākais tajā bija tas, ka to uzdeva latviete (dzīvo Latvijā un runā arī latviski). Izdomāju atbildēt uz šo dīvaino jautājumu un tad nedaudz arī ieskatīties dziļāk.

Lai arī tvitterī atbildēju, ka tas nebūtu nemaz tik burvīgi un vienkārši - te vēlējos apskatīt no abām pusēm. Kā sacīt jāsaka - dot iespēju abām stāsta pusēm.

Sāksim ar iztēles iedarbināšanu. 


Visa pasaule runā vienā - angļu valodā.
Jau kopš laika sākuma būtu bijusi viena valoda. Visi viens otru +/- saprastu, nebūtu muļķīgo pārpratumu (piemēram - vienā valodā vārds nozīmē vienu, bet otrā - vārds kas izklausās tā pat nozīmē kaut ko pavisam pretēju). Valstu kultūras tādejādi arī būtu līdzīgas, jo kapēc gan atšķirties, mēs visi esam vienādi tā ir vieglāk. Nebūtu vajadzības pēc specialām programmām kuras mums palīdz tulkot vārdus, nebūtu vajadzības pēc tulkiem vai valodu skolotajiem. Par vairākiem mācību priekšmetiem skolās būtu mazāk. Nebūtu nekādas daudzveidības.


Ja runātu tā nedaudz medicīniskāk - lielākajai daļai cilvēku kreisā smadzeņu puslode atbild par runu un valodām. Primārās valodas apguvei tiek izmantota viena smadzeņu daļa, savukārt apgūstot citas valodas tiek izmantota cita smadzeņu daļa, bet abas kontrolē brokas apvidus, tātad tīri teorētiski netiktu izmantota vesela kreisās smadzeņu puslodes daļa. (jau tā reizēm šķiet, ka mēs maz viņas izmantojam).

Bērni neizgudrotu savas valodas, lai pieaugušie viņus nesaprastu, jo tas varētu būt riskanti, kā nekā ja visi runā vienādi un pēkšņi kāds runā savādāk varētu vēl padomāt, ka kāds dēmons ir apsēdis vai smadzenes galīgi "sviesta sagājušas' un ieslēgtu trako namā. Vai tiešām vēlamies to nodarīt bērniem?

Bioloģijā, medicīnā nebūtu latīņu valodas viss tiktu saukts īstajos vārdos, kas protams atvieglotu dzīvi, bet nebūtu arī vajadzības mācīties tik daudz, jo viss taču būtu pats par sevi saprotams. (Vēl kāda smadzeņu daļa netiek attīstīta)
Mūzikā - lielākā daļa no tagad tik populārajām un labi pazīstamajām dziesmām neeksistētu, jo ja nav tādas valodas - nav dziesmas.
Kultūras. Spāņi nebūtu tik kaislīgi. Pārsvarā tik kaislīgus padara tas valodas nianses, vārdu izruna un uzsvars uz zilbēm, burtiem, vārdiem teikumos utt. Kā arī franči nebūtu tie kaislīgi mīlētāji, par tādiem viņus padara valoda. Tikai ieklausoties vien gribas atdoties kaislīgam mīlas dēkām. Krievi - nu tie lamuvārdi, tas ir viss ko varu par viņiem pateikt. Japāņi, ķinieši utt... tās valodas man tiešām nav saprotamas, bet kā jau katrā ģimenē - ir jābūt kādam dīvainītim kuru neviens nesaprot. :D


Vēlāk jau tika teikts: "iedomājies, ja tagad pēkšņi būtu viens pasaules vadītājs, kas paziņotu vienīgo oficiālo valodu - Angļu, visi jau uzreiz neizmirstu savas valodas xD"

Tātad kultūras nezustu, valodas arī nē visi vienkārši sāktu runāt vienā valodā.

Nu nav tas tik viegli. Ir tādi cilvēki kuriem grūti padodas mācīties jaunas valodas, nekur tālu nav jāmeklē, te pat vien Latvijā - cilvēks visu savu mūžu nodzīvojis Latvijā, visi apkārt runā latviski, bet tomēr vel joprojām nevar pat vienu vārdu pateikt latviski. Vai arī tās japāņu pavecās kundzītes, kam viņām mācīties angļu valodu, nu jau viņām ir grūti un  gandrīz neiespējami (vecums nenāk viens un kā sacīt jāsaka vecam sunim jaunus trikus neiemācīsi.) Šiem cilvēkiem iemācīties angļu valodu ir tas pats kas mums ar tevi iemācīties japāņu valodu.
Varbūt tagad nepazudīs tās valodas, bet ar laiku noteikti. Jau tā mūsu mazās valstiņas valoda ir izmirstoša, ja vēl būs jārunā visiem angliski, tad ja ne pēc pāris gadiem tad pēc desmitiem gadu gan vairs tādas valodas neeksistēs - būs sen jau kā aizmirsta.


Nerunāsim jau arī vēl par apjukumu kāpēc kaut kas tāds vispār jādara, taču mūsu valoda ir brīnišķīga un jauka. Mums ir ļoti daudzi vārdi kuri apraksta lietas kuras ar piemēram tās pašas angļu valodas palīdzību aprakstīt nav iespējams. (Nu vienkārši nav tādu vārdu tajā valodā). Mums sinonīmi ir ļoti pat daudz, lai arī maziņi esam, bet sinonīmi vienam vārdam ir ļoti pat daudz.
Protams atkal ir viens pluss visi viens otru saprastu, bet vai tādēļ ir jāmaksā ar mūsu pašu valodu? Labāk pasaki kāpēc mēs nesen balsojām pret krievu valodas ieviešanu Latvijā, taču būtu bijis vieglāk, visi runātu vienā valodā. Visi viens otru saprastu. Nekādu taču problēmu, vai tad ne?

Un tagad kāpēc angļu? Kurlie mūs nesapratīs. Tātad viesiem obligātā valoda - zīmju valoda.


It kā jau arī valoda padara mūs par tādiem kādi mēs esam, individuālām, oriģinālām personībām. Visi būsim vienādi, domāsim vienādi klausīsimies vienādu mūziku, vairs neviens nekad nevienu nepārpratīs un visi sapratīs mūs.

Tā tagad gan visu pateicu, kas ienāca prāta. Un tikai 4 no rīta. Tā jau laikam ir - naktī smadzenes man vairāk darbojas... :D

No comments:

Post a Comment